26.09.2010

Trykkteknikker

21.9.2010 Var det igjen tid for samling. Denne gang fikk vi et nytt spennende oppdrag, nemlig å jobbe med trykk- teknikk.

Vi tok utgangspunkt i et bilde. Deretter klippet vi et ark i to deler, slik at vi kunne tape det sammen og få en firkant for å sikte inn på en spennende detalj i bildet. Da det var funnet, markerte vi sentrum i bildet, og brettet et ark som samsvarte med strekene. Deretter kunne vi forstørre bildet opp.

Jeg valgte å ta utgangspunktet i et kors i bildet.





 
Vi tok en hard papp- og limte material på.
Jeg valgte å lime på tau og silkepapir.













Deretter tok vi tjukk, flytende maling og rullet med en gummirulle over papp- platen jeg hadde limt material på, og la et nytt ark over.

Vi la dette i en trykkpresse,


og voalà!




Et collagrafitrykk:



Collagagrafi er en trykkteknikk som går ut på å klistre på materialer for å lage et trykk. Bare fantasien kan sette grenser for hvilke materialer en kan bruke, så jeg ser på denne teknikken som høyaktuell i barnehagen. Da kan en for eksempel gå tur i skogen og lage et collagrafitrykk ut fra det de fant i naturen. Teknikken er nok best egnet på de litt eldre barna i barnehagen, men kan være en opplevelse også for de minste!

Vi tok også samme type maling på en glassplate (kan også bruke plexiglass), og rullet det jevnt utover.
Jeg tegnet motivet inn i malingen, og la et ark over. Dette kalles Monotypi. Monitypi er en enkel og letthåndterlig trykkmetode som gir spennende resultater. Dette er noe alle barna i barnehagen kan få til! Metoden gir også mulighet for en komposisjon med blandede teknikker, da resultaltet her kan jobbes videre på med pasteller eller maling :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar